Serviciul Român de Informaţii
Serviciul Român de Informaţii

Sistemul Naţional de
Alertă Teroristă:

NIVEL PRECAUT

Surse secrete umane

Sursele secrete umane reprezintă cea mai complexă parte a activităţii oricărui serviciu de informaţii. Dincolo de progresul tehnologic şi de dezvoltarea OSINT (Open Source Intelligence), suportul uman rămâne esenţial pentru culegerea şi verificarea informaţiilor de securitate naţională.

Selecţia şi formarea ofiţerilor care lucrează cu sursele umane este exigentă, astfel încât, dispunând de o inteligenţă socială şi comunicaţională superioară, să facă posibilă implicarea în prezervarea securităţii naţionale a persoanelor care au acces la informaţii relevante.

Recrutarea surselor secrete umane, cunoscute şi sub denumirea de agenţi, se realizează printr-un proces complex ce necesită parcurgerea mai multor etape:

  1. evaluarea şi determinarea potenţialului sursei de a furniza informaţii relevante pentru securitatea naţională, dar şi a deschiderii acesteia către o eventuală cooperare
  2. stabilirea unei relaţii de comunicare
  3. dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii validate de încredere.

Prin urmare, agentul este persoana care furnizează în mod voluntar informaţii care, corelate cu date din alte surse (tehnice, deschise), oferă o imagine cât mai completă asupra riscurilor şi ameninţărilor.

Lucrul cu sursele secrete umane este domeniul de activitate în care ofiţerii noştri trebuie să dezvolte atenţie distributivă, calm şi echilibru, să găsească semnificaţiile ascunse în detalii aparent minore, să aibă o bună cunoaştere a limbajului non-verbal şi o înţelegere fină a psihologiei umane.

0800 800 100 Linie gratuită pentru semnalarea riscurilor teroriste

Copyright © 2012 Serviciul Roman de Informaţii. Toate drepturile rezervate.

Pentru o navigare optimă, vă recomandăm folosirea unui browser cu capabilități HTML5 și CSS3.