Serviciul Român de Informaţii
Serviciul Român de Informaţii

Sistemul Naţional de
Alertă Teroristă:

NIVEL PRECAUT

Logo - Motto

Descrierea însemnului heraldic

Logo-ul Serviciului Român de Informaţii este format dintr-un scut rotund, în câmpul căruia este aşezată o piatră în formă de stea în opt colţuri. În interiorul pietrei sunt inscripţionate iniţialele S R I. Deviza heraldică aplicată la baza scutului, sub steaua în opt colţuri, poartă următorul mesaj – PATRIA A PRIORI. Întreaga compoziţie este alcătuită din combinaţia cromatică de smalţ alb-albastru.

Explicaţia simbolică a culorilor

Scutul în formă rotundă cu fond de smalţ alb-albastru continuă tradiţia multor însemne heraldice româneşti din epoca modernă. Potrivit tradiţiei, smalţul albastru este asociat stabilităţii, loialităţii, inteligenţei şi adevărului, valori pe care SRI le protejează. Smalţul alb, pe de altă parte, este asociat luminii, purităţii şi idealului. Aşadar, asocierea alb-albastru în configurarea logo-ului exprimă în limbaj cromatic credinţa în valorile stabilităţii, loialităţii, inteligenţei şi adevărului puse în slujba unui ideal – PATRIA A PRIORI.

Explicaţia simbolică a elementelor de heraldică utilizate

Compoziţia se bazează pe două însemne ce transmit mesajul perenităţii valorilor îmbrăţişate. Mai exact, forma rotundă a scutului simbolizează principiul autoregenerării, în timp ce steaua în opt colţuri - precursor al octogonului şi reprezentare grafică stilizată a florii de colţ - este unul dintre cele mai vechi simboluri solare din lume. În tradiţia antică, dar şi în cea creştină, steaua în opt colţuri şi planul octogonal sunt purtătoare ale mesajului învierii şi regenerării spirituale.

Mesaj

Deviza heraldică aplicată la baza scutului – PATRIA A PRIORI – completează compoziţia, evidenţiind în ansamblul simbolic esenţa misiunii SRI de a proteja securitatea naţională prin loialitate, profesionalism şi adevăr, recunoscând valoarea incontestabilă şi fundamentală a Patriei.

0800 800 100 Linie gratuită pentru semnalarea riscurilor teroriste

Copyright © 2012 Serviciul Roman de Informaţii. Toate drepturile rezervate.

Pentru o navigare optimă, vă recomandăm folosirea unui browser cu capabilități HTML5 și CSS3.