Serviciul Român de Informaţii
Serviciul Român de Informaţii

Sistemul Naţional de
Alertă Teroristă:

NIVEL PRECAUT

Contraspionaj

SRI se dedică cunoaşterii, prevenirii şi contracarării activităţilor de spionaj pe care servicii de informaţii străine le derulează pe teritoriul naţional împotriva intereselor României şi ale aliaţilor săi. Identificarea şi contracararea acestor activităţi echivalează cu un „joc” al inteligenţei, fiind una dintre cele mai provocatoare şi solicitante misiuni. Activitatea noastră presupune excelenţă profesională (de ordin uman, tehnic şi logistic), cooperare cu alte instituţii de stat autohtone, dar şi cu servicii partenere externe. Întrucât contraspionajul este o activitate discretă, succesul său rămâne de cele mai multe ori necunoscut publicului.

Ce facem noi, mai exact? Identificăm acele acţiuni şi persoane prin intermediul cărora servicii de informaţii străine încearcă să obţină date şi informaţii secrete de ordin politico-militar, tehnologic sau economic, având ca obiectiv alterarea sau influenţarea unei decizii strategice, promovarea ilegală a intereselor proprii în detrimentul celor ale statului român şi ale partenerilor săi sau provocarea de agresiuni informaţionale. Avem, în acelaşi timp, sarcina de a proteja acele informaţii şi proceduri care, odată compromise, ar putea pune în pericol interese naţionale vitale.

Nu trebuie să uităm că ţinta principală a unei activităţi de spionaj este persoana care, prin statut şi atribuţii profesionale, are acces la informaţiile de interes pentru o entitate străină, care poate influenţa luarea unor decizii sau deveni un canal de transmitere a unor mesaje în detrimentul intereselor naţionale. Şi pentru că semnalările venite din partea ta pot fi uneori vitale în prevenire, te rugăm să accesezi şi informaţiile din secţiunea Ce poţi face tu.

0800 800 100 Linie gratuită pentru semnalarea riscurilor teroriste

Copyright © 2012 Serviciul Roman de Informaţii. Toate drepturile rezervate.

Pentru o navigare optimă, vă recomandăm folosirea unui browser cu capabilități HTML5 și CSS3.