Serviciul Român de Informaţii
Serviciul Român de Informaţii

Sistemul Naţional de
Alertă Teroristă:

NIVEL PRECAUT

Cyberintelligence

Extinderea tipologiei riscurilor în era informaţională a condus la accentuarea incertitudinii asupra viitorului securităţii europene şi euroatlantice. În viitorul apropiat ne putem confrunta deopotrivă cu hackeri care sparg coduri de securitate, terorişti care au acces la arme biologice, state care pot lansa rachete cu încărcătură nucleară sau spioni cibernetici care culeg informaţii vitale pentru securitatea unui stat.

Dezvoltarea tehnologică fără precedent şi formarea unor comunităţi virtuale într-un spaţiu cibernetic fără frontiere au creat practic un nou câmp de luptă în care trebuie acţionat. În acest context, una dintre misiunile mai noi ale SRI este aceea de a preveni şi combate agresiunile în mediu virtual la adresa infrastructurilor critice ale statului - misiune în acord cu ameninţările specifice începutului de secol XXI, în care sistemele informatice şi de comunicaţii ale unui stat, precum şi datele gestionate de acestea, tind să se dezvolte şi să funcţioneze ca spaţiu cibernetic.

Dincolo de evidentele beneficii aduse de dezvoltarea mediului virtual, acesta se poate constitui, în absenţa unor măsuri de securitate adecvate, într-o vulnerabilitate.

Entităţi statale şi non-statale cu propriile lor interese economice, politice sau militare pot produce agresiuni cibernetice. Acestea sunt îndreptate împotriva sistemelor de tehnologia informaţiei şi de comunicaţii (TIC), care fie reprezintă infrastructuri critice în sine (de exemplu telecomunicaţiile şi reţeaua Internet), fie sunt esenţiale pentru buna funcţionare a celorlalte infrastructuri critice ale statului (de exemplu infrastructura de transport aerian, feroviar şi rutier, sistemele de aprovizionare cu energie, gaze, petrol şi apă, serviciile medicale, sistemul financiar-bancar etc.).

În acest context, în urma desemnării de către CSAT ca autoritate naţională în domeniul CyberIntelligence, SRI a constituit o structură specializată denumită Centrul Naţional Cyberint.

Principala noastră misiune este să corelăm sistemele tehnice de apărare cu capacităţile informative pentru a identifica şi furniza beneficiarilor legali informaţiile necesare prevenirii, stopării şi/sau limitării consecinţelor unei agresiunii asupra sistemelor TIC care reprezintă infrastructuri critice.

Şi pentru că o navigare sigură pe Internet este primul pas pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru a se proteja de atacurile cibernetice, te rugăm să consulţi secţiunea Ce poţi face tu pentru a afla care sunt bunele practici pe care ar trebui să le aplici.

0800 800 100 Linie gratuită pentru semnalarea riscurilor teroriste

Copyright © 2012 Serviciul Roman de Informaţii. Toate drepturile rezervate.

Pentru o navigare optimă, vă recomandăm folosirea unui browser cu capabilități HTML5 și CSS3.